Catering Dietetyczny Muy Bueno

2020-03-20

Korzyści płynące z owoców i liści malin

Maliny, kto z nas ich nie lubi? Są idealnym dodatkiem do deserów i herbat, ale czy wiedzieliście, że ich spożywanie poza walorami smakowymi niesie ze sobą także skutki zdrowotne? Jeśli nie to z pewnością zaskoczą Was poniższe informacje.

Malina – owoc:

  • wykazuje działanie przeciwzapalne i uspokajające – zawiera substancję zwaną salicylanem
  • jest odpowiednikiem farmaceutycznej aspiryny
  • wspomaga leczenie anemii poprzez obecność żelaza i miedzi
  • obniża ciśnienie krwi oraz wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
  • wpływa korzystnie na regulację gospodarki wodno-elektrolitowej dzięki dużej zawartości potasu
  • wspomaga odporność organizmu wykazując właściwości antyoksydacyjne

Napar z liści:

  • łagodzi dolegliwości żołądkowe i jelitowe
  • wspomaga leczenie stanów zapalnych jamy ustnej, gardła oraz biegunki
  • działa przeciwgorączkowe oraz przeciwbakteryjne

Liście zbieramy latem. Warto zwrócić uwagę aby były zdrowe, młode i dobrze wyrośnięte. Następnie suszymy je i przechowujemy w zaciemnionym miejscu.

Sandra Kania
Główny Dietetyk Specjalista